Захист винограду від хвороб

2021-03-03

В Україні склався досить сприятливий клімат для вирощування винограду. Причому виноградники зустрічаються не тільки на півдні країни. Морозостійкі сорти, які все частіше з'являються на ринку, можна вирощувати в західних, центральних і навіть північних областях. Але щоб урожай вийшов якісним для вживання і переробки на сік або вино, потрібно доглядати за рослинами протягом періоду вегетації.

Виноград, як і людина, іноді хворіє. Вражають рослини не тільки шкідники, а й хвороби, з якими потрібно вміти боротися. Оїдіум, мілдью, сіра гниль — це хвороби культури, профілактику яких потрібно проводити регулярно. А якщо з'явилися перші симптоми захворювання — вживати ефективних заходів. У статті ми розповімо, як правильно боротися з основними захворюваннями винограду, щоб ви могли вберегти свій урожай і рослини.

Оїдіум (справжня борошниста роса)

Серйозна проблема винограду сьогодні — це оїдіум, оскільки завдає значної шкоди рослинам і плодам. І чим південніше знаходиться виноградник, тим небезпечніше для нього це захворювання. Навесні, коли активно починають рости пагони, на кущі можна знайти такі, які відстають у розвитку. Листя на них кучеряве, а на поверхні помітний наліт біло–сірого відтінку. До кінця весни або початку літа наліт буде зверху і знизу листя. Суцвіття теж вражаються й відмирають, а плоди — всихають.

Захворювання досить небезпечне, оскільки може погубити майже весь урожай винограду. Активне зростання міцелію спостерігається при температурі 25–30 °С, але при зниженні температури розвиток не зупиняється. Оїдіум активно поширюється, якщо на гілках дуже багато листя або при загущених посадках.

Профілактика оїдіуму дозволяє істотно знизити ризик появи захворювання на рослинах. В якості профілактики пізньої осені проведіть обробку розчином мідного або залізного купоросу — це дозволить знищити залишки гриба. Під час вегетації стежте, щоб свіже повітря надходило до всіх кущів. У профілактиці оїдіуму важливо, щоб ґрунт, на якому росте виноград, мав хорошу аерацію.

Мілдью (несправжня борошниста роса)

Не менш поширеною і небезпечною хворобою винограду є і мілдью або несправжня борошниста роса. Поширена хвороба по всьому світу, зокрема, і в Україні. Гриб, збудник мілдью, зимує в опалому листі та інших рослинних рештках, спокійно переносить зимові морози і перебувати в ґрунті може до 5 років. Коли навесні встановлюється температура 10 °С і вище, а також висока вологість, ооспори гриба проростають і з краплями дощу або вітром потрапляють на гілки і пагони винограду. Перші весняні дощі - найвища ймовірність виникнення мілдью. Небезпека мілдью в тому, що вітром гриб розноситься на десятки кілометрів. Тому навіть якщо раніше на вашій ділянці його не було, гриб може занестися із сусідніх виноградників.

На початку зараження мілдью помітити не можна. Потім на верхній стороні листової пластини з'являються жовті «маслянисті» плями, а потім — на нижньому боці білий наліт — спороношення гриба. З листя гриб переходить на пагони, а потім на ягоди. В результаті поразки листя висихає і опадає, плоди винограду в'януть і зморщуються.

Профілактика мілдью:

  • Оперативна обрізка молодих пасинків винограду.
  • Чеканка пагонів або літня обрізка рослин.
  • Прибирання обірваного листя і лози, щоб вони не залишалися під кущем винограду. У майбутньому вони можуть стати розсадником інфекції.
  • Вирощування стійких до грибкових хвороб сортів.

Сіра гниль

Грибкове захворювання сіра гниль зустрічається не тільки на винограді, а й багатьох інших культурах. На винограді найчастіше сірою гниллю уражаються ягоди, захворювання може пошкодити пагони, гребені і навіть листя. Якщо на лозі зимував гриб, навесні, коли температура повітря піднімається, збудник починає утворювати конідії. І чим вища температура повітря, тим швидше це відбувається. Конідіям для проростання потрібна крапельна волога. Якщо під кущем не прибрати всохлі ягоди і гребені, вони теж можуть стати джерелом інфекції.

Уражені сірою гниллю ягоди стають бурими і покриваються нальотом, стають кислими і мають запах цвілі. Такі плоди не можна ні їсти, ні пускати на переробку. Щоб мінімізувати ризик ураження сірою гниллю, вирощуйте сорти, стійкі до грибкових хвороб, регулярно ведіть боротьбу з бур'янами, проводьте постійне провітрювання куща.

Препарати для комплексного захисту винограду

При ураженні грибками страждає не тільки урожай винограду, але і кущі. Рослини довго відновлюються після хвороби, а іноді і гинуть. Агротехнічні заходи по боротьбі із хворобами потрібно проводити регулярно. Але вони не можуть на 100% захистити рослини від грибка. Для повноцінного захисту виноградника потрібно використовувати засоби захисту.

Які препарати потрібні для комплексного захисту винограду від хвороб:

  • Тіовіт Джет — це гранули сірки, які добре розчиняються у воді. Застосовується в момент розпускання бруньок винограду проти оїдіуму. Крім того, препарат має акарицидний ефект, тобто бореться із кліщами на рослинах. Всього за сезон проводять 3–4 обробки препаратом: до і після цвітіння, а також в період наливу плодів.
  • Хорус — використовується як профілактичний і лікувальний засіб проти оїдіуму, мілдью та сірої гнилі. Проводити обробки можна до і після цвітіння рослин, а також в момент наливу ягід.
  • Топаз — препарат ефективний на винограді, а також на овочевих і кісточкових культурах проти борошнистої роси. Застосовувати препарат можна після цвітіння винограду.
  • Світч — важливий для контролю сірої гнилі. У період формування ягід рекомендується провести 1–2 обробки препаратом.

У всіх препаратів короткий період очікування, тож через 10–15 днів залишки препаратів повністю виводяться з рослини. Використовуючи препарати, ви отримуєте не тільки здорові грона винограду, а й екологічно чисті. Урожай виходить безпечний для навколишнього середовища і для людини.

Грибкові хвороби забирають частину врожаю, плоди стають не якісними і втрачають товарний вигляд. Тому боротьба з ними повинна бути своєчасною та ефективною.