Вирощування раннього кавуна у відкритому грунті

2021-08-06

Така культура як кавун успішно культивується у південних і центральних областях України, оскільки вона любить багато світла і тепла. Навіть короткочасні пониження температури здатні погубити сходи. При цьому ягода — джерело вітамінів, пектинів, клітковини і мінералів, необхідних нашому організму.

Вирощування ранніх гібридів кавуна добре тим, що збирати урожай можна вже в середині липня. Вони високо цінуються на ринку, оскільки це перша, рання продукція.

Який гібрид вибрати

Для початку потрібно, звичайно ж, визначитися з гібридом раннього кавуна. Не так давно на українському ринку з'явився ранньостиглий гібрид культури Міді 4 колор F1. Вегетаційний період гібрида становить всього 50–55 днів, тому він відноситься до дуже ранніх. Середня вага плоду — 4,5 кг, що цілком підходить для перших кавунів на ринку. Одна з переваг гібриду — можливість перевезення на далекі відстані.

Особливість гібриду в тому, що на шкірці зверху є невеликий наліт, що є показником свіжості кавуна. Сама шкірка темно–зеленого кольору зі світлими смугами. М'якоть кавуна червоного кольору, має небагато насіння, соковита і солодка. Гібрид успішно культивується у відкритому ґрунті. Ще одна особливість цього кавуна — навіть при несприятливих погодних умовах, які можуть спостерігатися у травні, гібрид добре розвивається і дає високий урожай.

Коли сіяти насіння кавуна

Насіння раннього кавуна можна посіяти у відкритий ґрунт у другій половині квітня. Потрібно враховувати погодні умови конкретного регіону вирощування, а також погоду в конкретний рік посіву, адже весна з року в рік відрізняється температурним режимом. Так, при температурі 16–18 ⁰С насіння кавунів проростають через 12–14 днів. Чим температура вища, тим сходи з'являються швидше.

Що стосується ґрунту, для кавуна краще вибирати легкий, з нейтральною кислотністю і з хорошою повітро- і водопроникністю. Кавун висівати рекомендується після багаторічних трав, озимої пшениці. А ось після томату, баклажан, гарбузових висівати насіння культури небажано.

Для розвитку кореневої системи рослин потрібно забезпечити їм хорошу аерацію ґрунту. Тому з осені проводять глибоку оранку. Навесні ж проводять закриття вологи і заходи, які спрямовані на знищення бур'янів. За 2 тижні до посіву можна використовувати гербіциди суцільної дії.

Догляд за рослинами

Від початку цвітіння до зав'язування плодів кавун найбільш сприйнятливий до вологи. Всього ж за період вегетації проводять 8–10 поливів з розрахунку 250–350 м.куб. на 1 га. Якщо ж полив крапельний, його проводять двічі на день вранці і ввечері з періодом зрошення 1 годину. Перед збором врожаю поливи припиняють, щоб зайвою вологою не знизити якість ягід.

 Важливо під час догляду за рослинами подбати і про підгодівлі. Якщо рослинам не вистачає азоту, вони будуть повільно зростати, формувати тонкі і короткі пагони, дрібне суцвіття, листові пластини будуть блідо–зеленого кольору. Баштанні культури протягом усього періоду вегетації потребують фосфору. При його нестачі коренева система буде слабкою, листя — дрібним із блакитним відтінком. В'янення рослини може говорити про дефіцит калію. У період плодоношення нестача цього елементу негативно позначиться на якості ягід. Жовтизна листя і коричневі плями між прожилками говорять про дефіцит магнію. Особливо часто це спостерігається в регіонах, де підвищена вологість.

Збір врожаю

Зрозуміти, що ягоди готові до збирання, можна за кількома ознаками:

  • Всихання приквітка.
  • Глухий звук при постукуванні по ягоді.
  • Глянцева поверхня.
  • Жовта пляма на шкірці в місці лежання.

Як ми вже відзначали, гібрид кавуна Міді 4 колор F1 дуже ранній. Якщо посіяти насіння в кінці квітня, перший урожай можна зібрати вже на початку липня. Збирати плоди потрібно вибірково, у міру їх дозрівання.