Особливості вирощування дайкону

2021-11-03

Дайкон або японська редька з'явився на присадибних городах нещодавно. Однак популярність дайкону зростає з року в рік, оскільки цей коренеплід із родини капустяних досить невибагливий у вирощуванні, дає високий урожай та має високу цінність для здоров'я людини. Виростити дайкон у відкритому ґрунті не так складно, якщо дотримуватися агротехніки культури. У статті розповімо про особливості вирощування цієї культури на прикладі гібриду дайкону Міно Ерлі Лонг Вайт F1.

Гібрид Міно Ерлі Лонг Вайт F1

Посів будь-якої культури починається з вибору сорту чи гібриду, який у наших широтах почуватиметься максимально комфортно та добре плодоноситиме. Для отримання раннього врожаю можна вибрати гібрид Міно Ерлі Лонг Вайт F1. Його можна назвати еталоном серед дайконів, тому що плоди мають білосніжний колір без зеленої плями біля кореневої розетки. Дозріває дайкон Міно Ерлі Лонг Вайт F1 швидко — термін вегетації близько 60 днів. Плоди гібриду 40–45 см, близько 5 см завтовшки. Ще одна особливість Міно Ерлі Лонг Вайт F1 у тому, що гібрид постійно зростає. Тому городник може сам регулювати, коли збиратиме врожай. Потрібні невеликі коренеплоди — збирають урожай раніше, на 60–70 день вирощування дайкон буде вже довшим.

Плоди хрусткі та соковиті, дайкон відрізняється від звичайної редьки тим, що не має гіркоти. Міно Ерлі Лонг Вайт F1 може зберігатися до весни, смак плодів не погіршується. Дайкон Міно Ерлі Лонг Вайт F1 вирощують для свіжого ринку, пускають на переробку. А ще цей гібрид придатний для вирощування восени, тому насіння можна посіяти наприкінці серпня — на початку вересня після збору інших культур, наприклад, кропу.

Особливості посіву

Перш ніж висівати насіння дайкону, ділянку потрібно підготувати. Ґрунт потрібно глибоко зорати, тому що коренеплоди у дайкону довгі. Якщо ґрунт важкий — краще вирощувати дайкон на грядах. Безпосередньо перед посівом робиться фрезерування на глибину до 20 см, щоб ґрунт добре розпушився, а після цього проводиться посів. Насіння можна висівати відразу у відкритий ґрунт на відстані 10–12 см, міжряддя — 110 см. Для зручності вирощування рекомендується облаштувати крапельне зрошення.

Вирощувати дайкон можна під укриттям. Насіння висівають на початку квітня, а у травні розсаду пересаджують у теплицю. При цьому, як і у відкритому ґрунті, загущувати посадки не рекомендується — культура цього не любить. Під час вирощування розсади особливого догляду не потрібну, крім поливу. Також слідкуйте, щоб рослинам вистачало сонячного світла, але при цьому не було спекотно. Досвічувати рослини не обов'язково, достатньо, щоб вдень на них потрапляло природне світло.

Догляд за рослинами

Як ми говорили раніше, дайкон не вимагає особливого догляду, ця культура невибаглива. Важливо лише своєчасно поливати рослини. Пересихання ґрунту загрожує зниженням урожайності, а самі коренеплоди можуть стати жорсткими. Якщо немає можливості облаштувати крапельний полив, ґрунт можна замульчувати шаром торфу або перегною.

Коренеплоди гібриду Ерлі Лонг Вайт F1, як і багато інших сортів та гібридів дайкону, стирчать із землі. Тому їх спочатку можна злегка підгортати, а перед збиранням урожаю — підгортання припинити.

Оскільки дайкон із сімейства капустяних, його може вражати капустяна муха. Основна їжа цього дрібного шкідника — тканини кореневої системи та коренеплоди. Уражена личинками мухи рослина чахне, в'яне, збоку здається, що їй не вистачає вологи. Але крім капустяної мухи вражати коренеплоди можуть ґрунтові шкідники, наприклад, нематода або дротяник. Після укусів шкідників на коренеплодах утворюються додаткові корінці.

Щоб уникнути ураження капустяною мухою та іншими шкідниками, дайкон 2–3 рази за сезон обробляють по листку інсектицидами. Також препарати для захисту вносять у крапельну стрічку. Якщо не проводити обробку інсектицидами, можна отримати до 80% коренеплодів нетоварного виду.

Що стосується грибкових хвороб, дайкон майже не хворіє, якщо дотримуватися агротехніки. Щоб уникнути появи грибка, важливо дотримуватися сівозміни, регулярно видаляти бур'яни, розпушувати і зволожувати ґрунт.

Збирати врожай можна за необхідністю, але якщо настали заморозки, краще викопати усі коренеплоди. На легких ґрунтах дайкон можна висмикнути, але на решті потрібно користуватися лопатою або вилами. Пам'ятайте, що в землю коренеплід росте досить глибоко, а якщо при викопуванні його пошкодити, дайкон не зберігатиметься. Після викопки врожаю зберігати дайкон можна в контейнерах, попередньо видаливши бадилля і підсушивши коренеплоди. Дайкон має досить ніжну структуру, тому коренеплоди краще не кидати, а акуратно складати. При механічних пошкодження на дайконі з'являються темні плями.

Виростити дайкон не так складно, якщо дотримуватися агротехніки, а в результаті отримаєте смачні плоди, що містять багато вітамінів та клітковини. Дайкон зміцнює імунітет, виводить зайву рідину з організму та використовується для боротьби із застудою.