Як виростити здорову розсаду огірків

2021-03-15

Вирощуванням огірків на дачі сьогодні нікого не здивуєш. У свіжому, маринованому вигляді вони є обов'язковим продуктом раціону людини. Залежно від кліматичних умов, вирощують огірки у відкритому ґрунті, теплиці, під тимчасовим укриттям. Але технологія вирощування від цього кардинально не змінюється. Щоб отримати більш ранній урожай, насіння огірків часто висівають на розсаду. На цьому етапі догляд за рослинами дуже важливий, оскільки багато в чому від цього залежить майбутній урожай.

Сьогодні ми спробуємо розібратися в тонкощах вирощування здорової і міцної розсади популярної овочевої культури. Особливо важливо приділити увагу вибору добрив для розсади. Навіть якщо ви вирощуєте огірки не один рік, можливо, з цієї статті дізнаєтеся щось нове.

У чому вирощувати розсаду огірків

Якщо ви вже раніше вирощували огірки через розсаду, то знаєте, що культура не переносить пікіровку через те, що процедура супроводжується пошкодженням коренів. Тому при виборі тари для посіву краще вибирати індивідуальні ємності.

Вирощувати розсаду можна в спеціальних касетах — це недорогий спосіб, його часто вибирають городники і фермери, які вирощують розсаду у промислових масштабах. Особливість касет у тому, що в однакових умовах розсада рівномірно розвивається, а ми отримуємо стандартних розмірів розсаду. При пересадці на постійне місце рослини легко дістати з касети, не пошкодивши коріння. А ще, в касетах легко перевозити рослини у транспорті. Якщо ви вирощували розсаду дома і хочете висадити на дачі, її без проблем можна транспортувати. За сіянцями в касетах легко доглядати, зокрема, підгодовувати і поливати. При виборі касет важливо підібрати осередки правильного розміру для конкретної культури.

Ще один варіант — посіяти насіння у торф'яні стаканчики. Для початку тару наповнюють поживним субстратом і зволожують. У ґрунті роблять поглиблення, сіють насіння і засипають землею. При вирощуванні в таких ємностях важливо постійно стежити за вологістю ґрунту, щоб не допустити пересихання коренів. Очевидний плюс стаканчиків із торфу для розсади огірків — пересаджувати рослини на постійне місце можна разом з ємністю. Стаканчик поступово розм'якшиться, розпадеться і стане поживною частиною ґрунту. Це особливо важливо при вирощуванні розсади огірків, оскільки вона не любить пересадку.

Таблетки з торфу роблять із пресованого деревного матеріалу з пресованим торфом всередині. Перед посівом таблетки занурюють у теплу воду, щоб вони набрякли. Використовувати їх можна не тільки для овочевих, але і квіткових культур. Однак мінусом такої тари можна назвати ціну. Велику кількість розсади в торф'яних таблетках не виростити, проте вони підійдуть для дачників, які вирощують розсаду в невеликому обсязі. Під час пересадки рослину достатньо перенести разом із торф'яною грудкою. Такий метод хороший, тому що коренева система не пошкоджується, що добре для вирощування розсади огірків.

Які б ємності для розсади ви не вибрали, важливо подумати і про субстрат, в якому будуть рости огірки. Для цього можна використовувати покупний торф'яний субстрат, що складається з органічних речовин і мінеральних елементів живлення. Приготувати ґрунт для розсади можна і самому, використавши перепрілий компост і крупний пісок. Важливо для розсади огірків, щоб ґрунт був пухкий і родючий, добре пропускав повітря і воду.

Чи потрібні інгібітори росту для розсади огірків?

Деякі овочівники і фермери вважають, що виростити якісну, здорову розсаду огірків без інгібіторів росту неможливо. Однак це далеко не завжди так.

Якщо стимулятори росту використовуються для прискорення росту і розвитку рослин, але відтягують плодоношення, то інгібітори викликають прискорення дозрівання плодів, але уповільнюють або повністю припиняють ріст рослин. Тур, Тілт, Атлет — ті препарати, які знижують зростання огірків та інших культур. При їх використанні розсада виходить компактною, з короткими міжвузлями. З такою розсадою зручніше і легше працювати, але з іншого боку, в майбутньому з рослин виходить зібрати невисокий урожай.

Як виростити розсаду без застосування інгібіторів росту? Для цього потрібно звернути увагу на живлення рослин.

Підживлення розсади

Рослині для повноцінного розвитку потрібні азот, фосфор, калій. Оскільки посів огірків проводився в поживний субстрат, який майже повністю складається з органічних і мінеральних речовин, потрібно дати можливість рослині поглинути із субстрату ці елементи. Щоб рослини на етапі розсади поглинули все необхідне із субстрату, рекомендуємо використовувати препарати Агробак і Байкал. Це бактерії, при попаданні в ґрунт, вони переробляють органічні речовини і органічний азот, фосфор і калій. Агробак Плюс не тільки підвищує енергію проростання насіння, але і захищає від збудників хвороб, підвищує стійкість до стресів та врожайність вирощуваних культур. Препарат Байкал також сприятливо впливає на рослини і майбутній урожай, покращуючи його якість і смак. Препарати можна змішувати між собою і використовувати з поливом на розсаді огірків.

Для формування короткого міжвузля рекомендується використовувати Kafom K. Це добриво, в складі якого 30% фосфору у фосфідній формі і 20% калію. Використовувати добриво можна не тільки на розсаді огірків, але й інших овочевих культур. Якщо ґрунт обділений фосфором і калієм, це добриво важливо використовувати для повноцінного розвитку рослин. Воно швидко проникає в рослину і насичує його необхідними макро– і мікроелементами. Використовується Kafom K і для підвищення імунітету рослин — в результаті вони рідше хворіють. Позакореневу обробку проводять, як тільки відкрилися сім'ядолі рослин. За час вирощування розсади можна провести до 5 обробок.

Такі нескладні і не дуже економічно затратні роботи допоможуть виростити міцну розсаду огірків. При цьому рослини будуть комфортно розвиватися без стресів, що позитивно позначиться на майбутньому врожаї.