Як виростити кавун в аномальних погодних умовах

2021-09-17

Кожен рік підносить аграріям неприємні сюрпризи у вигляді аномальної погоди. То йдуть часті і сильні дощі, то стоїть нестерпна спека. У таких умовах складніше виростити товарні та якісні плоди будь-якої культури. Холодна і затяжна весна, зливи в першій половині літа, зайва волога — все це негативно позначається на баштанних культурах. Однак навіть у таких умовах реально виростити якісні кавуни, які будуть солодкими й ароматними. Що потрібно кавунам в таких умовах вирощування, зараз розповімо.

Який гібрид вибрати

Від вибору сорту або гібриду кавуна багато чого залежить. Звичайно, рослинам потрібен правильний догляд, підживлення, але потрібно враховувати також особливості конкретного гібриду, його стійкість до несприятливих погодних умов та ін.

Гібрид Оранж Кінг f1 — це кавун китайської селекції із м'якоттю жовтого кольору. Великі плоди вагою 8-11 кг мають привабливий зовнішній вигляд, солодкий смак і приємний аромат. Шкірка зеленого насиченого кольору зі світлими смугами. У складних погодних умовах (холодна погода, часті дощі) кавун добре зав'язується, а також відрізняється стійкістю до хвороб, наприклад, несправжньої борошнистої роси, фузаріозного в'янення. Добре себе показує гібрид і при високих температурах повітря: широке листя рослини захищає плоди від опіків сонця. Виростити такий незвичайний і смачний гібрид можуть як фермери для свіжого ринку, так і городники, щоб порадувати близьких за святковим столом.

Міді 4 колор f1 — ранній гібрид, дає плоди через 50–52 дні після висадки розсади. Але навіть в умовах затяжної весни і дощового літа вже через 60 днів гібрид починає давати врожай. При аномальній погоді кавун непогано зав'язується. Плоди невеликі, порційні, вагою 4–5 кг. Шкірочка має легкий наліт, темно–зеленого кольору з прожилками більш світлого зеленого відтінку. М'якоть яскравого червоного кольору, з невеликою кількістю насіння.

Чим підгодувати рослини

Посадивши на ділянці стійкий до несприятливих погодних умов кавун, потрібно ще правильно за ним доглядати. Якщо рослини добре перенесли затяжні дощі, в умовах високих температур повітря їм може не вистачати кальцію. Зрозуміти, що рослинам потрібен кальцій, можна по молодим паросткам, які погано розвиваються. Тому рослини потрібно підживити кальцієвою селітрою або використовувати будь-яке інше добриво на основі цього елементу. Кальцій потрібен і плодам, які вже дозрівають. Завдяки кальцію плоди будуть щільні, без розтріскування під час транспортування.

Як боротися з воронами на баштані

Ворони завдають серйозної шкоди баштанним культурам. Іноді в результаті їхньої навали втрачається 20–30% врожаю, оскільки вони прокльовують кавун — і він вже стає непридатним для використання.

На відстані 10 м один від одного встановлюються кілки, а між ними натягують волосінь. Роблять це по периметру і уздовж всього поля з кавунами. У результаті утворюється сітка з волосіні, яка відлякує ворон. Це простий спосіб, але дієвий, який можна застосовувати на полі, дачі або городі. Такий спосіб не тільки захищає плоди культури, а й має ще одну перевагу — гуманність по відношенню до птахів.

Погода навесні і влітку щороку відрізняється. Один рік у травні вже по–літньому тепло, а на інший — навіть у кінці червня ще холодно і сиро. З погодою майже неможливо вгадати, але щоб виростити смачні і солодкі кавуни, потрібно спостерігати за температурою і опадами, а також за рослинами. І як тільки помітний дефіцит будь-якого елементу живлення, заповнювати його. Вибирайте гібриди кавуна, які пристосовані до різних погодних умов — і ви значно підвищите відсоток якісного, смачного врожаю.